Barn älskar att se bilder på sig själva


De flesta har sett hur fascinerade barn redan från tidig ålder är se sig själv, antingen när man visar dem bilder eller hur de dras som små magneter till reflekterande ytor och är sedan fast där.


Psykologiska fördelar med bilder på barn i hemmet


Den positiva effekten av barnens närvaro i hemmet är väldokumenterad. Barn i hemmet tenderar att vara lyckligare, friskare och tryggare än de som inte bor där. Därför förknippas bilder av barn i hemmet med många fördelar för både vuxna och barn. Bilder av barn i hemmet kan också bidra till att minska stress genom att ge en känsla av trygghet och målmedvetenhet.


Faktum är att forskning visar att det kan ha en rad olika fördelar att titta på bilder av sitt eget barn: Det kan sänka blodtrycket och stärka immunfunktionen, aktivera belöningscentra i hjärnan, öka förtroendet och självförtroendet, förbättra humöret, förbättra den kognitiva funktionen, förbättra minnesbildningen och stärka de sociala banden.


Dessutom har forskning visat att människor tenderar att föredra bilder som de ser mer än en gång. Om du visar dina vänner eller familjemedlemmar fotografier som tagits med deras barn ökar därför sannolikt sannolikheten att de också vill tillbringa tid med dig igen.

Känsla av tillhörighet


Barn lär sig mycket tidigt om familjeenheter och en känsla av tillhörighet. Detta har länge varit avgörande för överlevnad, men är nu en del av social överlevnad. Som vi alla vet lär sig barn visuellt av sin omgivning långt innan de verbalt kan förstå släktforskningen av relationerna de ser på fotografier.


Forskning visar att bilder av barn hemma kan hjälpa människor att känna sig mer sammanlänkade och mindre ensamma. Närvaron av ett barn i hemmet är ofta förknippad med individens känsla av tillhörighet.



“Vi kan inte underskatta kraften i fotografier för att få oss att känna oss kopplade till andra och tillhöra. De cementerar oss i våra nätverk. Speciellt för barn är att titta på fotografier en del av socialiseringsprocessen; lära dig vem du är och var du passar in i familjen.”

De positiva fördelarna med bilder av barn i hemmet kommer från det faktum att de skapar en känsla av tillhörighet genom att skapa en gemensam upplevelse med vuxna och barn. Denna känsla förstärks också när föräldrarna kan dela sina bilder med andra via sociala medier eller andra plattformar. Människor kan uppleva en ökad känsla av tillhörighet när de kan få kontakt med sin familj, sina vänner eller medlemmar av samhället genom digital delning.

Hur bilder påverkar barns självförtroende


Förutom att öka självkänslan kan bilder av barn i hemmet bidra till att minska stressen genom att ge en känsla av mening. Forskning har visat att barn utvecklar mer självförtroende i vardagen om de har bilder på sig själva i hemmet. Det finns också belägg för att denna effekt är starkare för barn som bor med sina föräldrar i stället för att bli omhändertagna av andra personer.


När barn ständigt utsätts för vissa bilder är det troligt att de utvecklar självförtroende och uthållighet. Bilden blir en del av deras dagliga rutiner och hjälper dem att prestera bättre. De klarar bättre av svåra uppgifter som att skriva ett prov eller hålla ett tal eftersom de har fått se bilder som representerar framgång och prestation.

Foton med både familjen i grupp och enskilt kan ge en känsla av trygghet


Bilder av barn i hemmet kan också ha en positiv effekt på de vuxna i hemmet. Forskning har visat att bilder av barn i familjeenheten är förknippade med fördelar för vuxna, bland annat minskad stress och bättre humör.


Bilder som visar både familjen och enskilda familjemedlemmar kan ge en känsla av trygghet och bidra till att minska stress. Detta beror på att båda bilderna visar att allas behov tillgodoses i bilden.


Dessutom gör det att vuxna kan se var de passar in i sin familjeenhet och hur de bidrar till den. Dessa foton ger vuxna en känsla av tillhörighet, stabilitet och syfte, vilket sannolikt leder till bättre psykisk hälsa för vuxna än när man tittar på foton som bara visar en familjemedlem.


Bilder under olika perioder i livet


Bilder under olika perioder i livet är också kopplade till särskilda fördelar. Det finns till exempel en stark koppling mellan att titta på bilder av barn under spädbarnstiden och senare under förskoleåren och utbildningsnivå. Studier har visat att tittande på bilder av barn under denna tid ökar sannolikheten för att bli förälder senare i livet samt hjälper människor med sina föräldraförmågor.


De positiva effekterna är lätt att se när man betänker vilken inverkan bilder från dessa stadier kan ha på vuxna. Studier har visat att om man tittar på bilder av spädbarn eller barn under detta skede kan man förbättra den sociala medvetenheten, öka nivåerna för stresshanteringsmekanismer, sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.


“Genom att visa fotografier av våra barn i olika skeden av deras liv gör vi ett mycket offentligt uttalande om att vi är stolta över dem.”